Ką mes žinome apie vitaminą E? Kodėl jis mūsų organizmui toks svarbus? Galima žinoti apytikslį atsakymą, tad išsiaiškinkime keletą dalykų: kas per vienas tas vitaminas E, kuo natūralus skiriasi nuo sintetinio, kokią įtaką jis daro žmogaus organizmui.
Vitaminas E – labai svarbus vitaminas ir antioksidantas, kitaip dar vadinamas tokoferoliu. Terminas kilo iš graikų kalbos, kur viena žodžio dalis reiškė gimdymą, o kita – pagalbą.
Pirmą kartą vitamino E reikšmė aptarta 1920 metais, kai mokslininkai atliko bandymą su labai visliomis žiurkėmis: jie ilgą laiką į žiurkių racioną įtraukdavo nuriebinto pieno. Tokia mityba baigėsi tuo, kad bandomosioms prasidėjo vitamino E hipovitaminozė, ir tai atėmė iš jų galimybę daugintis.
Kaip natūralus preparatas vitaminas E pirmą kartą išgautas 1936 metais (kviečių gemalų ekstrakto pavidalu).
Tyrinėjant tokoferolį toliau, buvo nustatyta, kad vitamino E poveikis neapsiriboja vien įtaka reprodukcinei funkcijai. Tokoferolis gerina kraujo cirkuliaciją, yra būtinas audinių regeneracijai, naudingas PMS sindromui ir fibrozinių krūtinės ligų gydymui, yra atsakingas už normalų kraujo krešumą, mažina kraujo spaudimą, užkerta kelią kataraktos vystymuisi, gerina atletinius pasiekimus, pašalina kojų mėšlungį, palaiko nervų sistemą, stiprina kapiliarų sieneles, 25–50 % sumažina širdies ligų riziką, neleidžia vystytis išeminėms širdiems ligoms, anemijai, yra svarbus placentos vystymuisi, lėtina senėjimo procesus, gerina imuninės sistemos funkcijas pagyvenusiems žmonėms, kovoja su cigarečių dūmų toksinais ir kitomis kenksmingomis medžiagomis, padeda sergantiems Parkinsono liga. 1997 buvo įrodyta, kad vitaminas E palengvina Alzheimerio ligą (neleidžia ligai greitai progresuoti) ir cukrinį diabetą, taip pat teigiamai veikia imunitetą.
Matavimo vienetai
Vitamino E kiekis paprastai matuojamas tarptautiniais vienetais (TV).
1 TV = 0,67 mg natūralaus tokoferolio.
Šaltiniai
Vitamino E turi tik nedidelė dalis produktų. Dažniausiai jie būna riebūs, todėl žmonėms, besilaikantiems dietos, kurios metu reikia vengti riebalų, norint gauti reikiamą šio vitamino kiekį kyla problemų. Optimalų vitamino kiekį galima gauti naudojant papildus.
Daugiausia gyvybiškai svarbaus tokoferolio mūsų organizmas gauna su augalinės kilmės maistu, nes gyvuliniai produktai ir vaisiai jo beveik neturi.
Pagrindinis ir didžiausias natūralus vitamino E šaltinis – kviečių gemalų aliejus. 100 g produkto yra vidutiniškai nuo 150 iki 500 mg tokoferolio (kiek jo bus, priklauso nuo aliejaus išgavimo būdo). Pavyzdžiui, spaudžiant aliejų žemoje temperatūroje (30 laipsnių šaltyje), išlaikomos visos naudingosios kviečių gamalų savybės. Kad aliejus neprarastų savo ypatybių, jis gali būti konservuojamas su kukurūzų aliejumi.
Daug mažiau vitamino E yra linų sėmesnyse, saulėgrąžose, kukurūzų aliejuje. 100 g produkto gali būti nuo 40 iki 113 mg tokoferolio. Reikia pabrėžti ir tai, kad aukštoje temperatūroje aliejus praranda nuo 25 iki 100 % vitaminų. Šiandien taip mėgstamame ir populiariame alyvuogių aliejuje vitamino E labai mažai. Norime atkreipti dėmesį į tai, kad visa, ką dabar aptariame, galioja tik nerafinuotiems aliejams. Rafinuotuose po valymo tokoferolio (kaip ir kitų labai svarbių komponentų: fosfolipidų, lecitino, nesočiųjų riebalų rūgščių, biologiškai aktyvių medžiagų, gyvybiškai svarbių žmogaus organizmui), beveik nėra.
Taip pat šiek tiek vitamino E turi riešutai (migdolai, žemės ir lazdyno riešutai), žalios lapinės daržovės, grūdinės ir ankštinės kultūros (pupos), kiaušinių tryniai, kepenys, pienas, avižinė košė, soja, linų sėmesys, avižos ir erškėtuogės.
Augalai, kuriose yra tokoferolio: kiaulpienė, liucerna, aviečių lapai.
Sveikam žmogui rekomenduojama vitamino E paros norma
Kategorija | Amžius (metais) | Vitaminas E (TV) | Vitaminas E (mg) |
Krūtimi maitinami mažyliai | 0–0,6 | 4,5 | 3,0 |
0,7–12 | 6 | 4,0 | |
Vaikai | 1–3 | 7,5 | 5,0 |
4–6 | 10,5 | 7,0 | |
7–10 | 15 | 10 | |
Vyriškos lyties atstovai | 11–14 | 18 | 12 |
15–24 | 15–24 | 15 | |
25–50 | 22,4 | 15 | |
51 ir vyresni | 22,4 | 15 | |
Moteriškos lyties atstovės | 11–14 | 16,4 | 11 |
15–24 | 19,4 | 13 | |
25–50 | 19,4 | 13 | |
51 ir vyresnės | 19,4 | 13 | |
Nėštumo periodu (jeigu eiga normali) | 25,4 | 17 | |
Nėštumo laikotarpiu (jeigu yra persileidimo rizika) | 149,3–224 | 100–150 | |
Maitinimo krūtimi laikotarpiu | 28,4 | 19 | |
Padidėjusio fizinio krūvio atveju | Daugiau kaip 373 | Daugiau kaip 250 |
Širdies ir kraujagyslių ligos – sveikatos sutrikimas, kasmet nusinešantis daugiausia žmonių gyvybių.
Kitas faktas
Komentarai