 
                                        
            
            
            
	Konservantai – praktiškai neatskiriama maisto dalis. Jie padeda išlaikyti maisto šviežumą, nes apsaugo produktus nuo mikroorganizmų poveikio. Konservantus ant produktų etikečių galite atskirti pagal E raidę ir šalia jos esančius skaičius nuo 200 iki 299.
	
	Kokie būna konservantai?
	
	Konservantai gali būti skirstomi į tris grupes: neorganiniai, organiniai ir kitos konservuojančios medžiagos. Kol kas maisto pramonėje konservantai yra tiesiog nepakeičiami, tačiau galima ir kitais būdais prailginti maisto galiojimą: jį sterilizuoti, pasterizuoti ar šaldyti.
	
	Ar konservantai pavojingi?
	
	Kaip tiksliai konservantai įtakoja žmogaus sveikatą kol kas nėra ištirta, tačiau žinoma, kad patekę į žarnyną jie stabdo mikroorganizmų veiklą ir sutrikdo mikroflorą, taigi kenkia virškinimui ir imuninei sistemai.
	
	Kuo didesnis konservantų kiekis – tuo didesnis poveikis daromas organizmui. Deja, tiksliai nustatyti jų kiekį produktuose yra labai sunku. Aišku tik viena – kuo ilgiau maistas galioja, tuo daugiau konservantų jame yra.
	
	Kokie konservantai nėra pavojingi?
	
	    E200 - Sorbo rūgštis
	    E201 - Sodos sorbatas
	    E202 - Kalio sorbatas
	    E203 - Kalcio sorbatas
	    E260 - Acto rūgštis
	    E261 - Kalio acetatas
	    E262 - Natrio acetatas Natrio rūgštusis acetatas
	    E263 - Kalcio acetatas
	    E270 - Pieno rūgštis
	    E290 - Anglies dioksidas
	    E296 - Obuolių rūgštis
	    E297 - Fumaro rūgštis
Viename kvadratiniame pažasties odos centimetre gali būti iki 500 milijonų bakterijų
Kitas faktas
Komentarai (2)