Smidrai pastaruoju metu spėjo užkariauti ne tik maisto tinklaraštininkų bei subalansuotos mitybos ekspertų virtuves, bet vis dažniau atsiduria ir naujovių ieškančių kulinarų lėkštėse. Tuo stebėtis nereikėtų: smidrai nuo seno vadinami aristokratų delikatesu, kuriuo savo meniu praturtindavo dar senovės romėnai. Lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ atstovai atskleidžia gudrybes, kaip šias ypatingas daržoves paruošti, o pora išskirtinių pasidalintų receptų leis pasimėgauti išraiškingu jų skoniu.
Svarbu žinoti keletą paslapčių
„Maximos“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė pastebi, jog daržovės užkariauja vis didesnę dalį lietuvių pirkinių krepšelių. Jos teigimu, šių produktų pardavimai ypač ūgtelėjo per pandemiją. Apsipirkimo tendencijos rodo, kad dauguma pirkėjų dabartiniu laikotarpiu ėmė maitintis sveikiau.
„Karantinas mūsų klientus paskatino leistis į naujų skonių paieškas ir vis dažniau eksperimentuoti virtuvėje. Be to, stebėdami apsipirkimo tendencijas matome, jog produktų kokybė, maistingumas, nauda organizmui tampa daugumos pirkėjų prioritetais. Todėl, atliepdami tokius pirkėjų poreikius, kruopščiai rūpinamės, jog mūsų klientai parduotuvėse visada rastų šviežių, kokybiškų, ekologiškų ir natūralių produktų“, – sako E. Dapkienė.
Savo ruožtu „Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė priduria, jog pasirinkimas savo mitybą praturtinti smidrais – sumanus bei naudingas. Šios ypatingos daržovės, anot jos, turi daugybę organizmui būtinų medžiagų, vitaminų, yra nekaloringos. Kartu smidrai gali užkirsti kelią diabeto, įvairiausių uždegimų atsiradimui, saugo kepenis, akis, turi antivėžinių, antioksidacinių savybių.
„Visgi yra kelios gudrybės, į kurias reiktų atsižvelgti norint pasimėgauti išraiškingu ir švelniu šių daržovių skoniu. Pirmiausia, jų kotų dydis ir storis neturėtų būti pagrindiniu pasirinkimo rodikliu. Daržovės skanesnės plonesnės bei jaunesnės, tokios struktūros ir išverda greičiau. Be to, pati vertingiausia ir gardžiausia yra jų ūglio galvutė, kurioje susikaupia daugiausia maisto medžiagų. Mitybos ekspertai tikina, jog skaniausi yra 1–2 cm skersmens, apie 20–30 cm ilgio smidrai. Pabrėžtina – daugiausia naudingų medžiagų išsaugoma šias daržoves kuo mažiau apdorojant. Taip pat ilgai gaminant, smidrai netenka traškumo. Todėl šią išskirtinę skoninę savybę, o kartu ir spalvą, galima išsaugoti itin lengvai. Tereikia apvirtus smidrus aplieti šaltu vandeniu“, – gudrybėmis dalijasi B. Baratinskaitė.
Siūlydama įsitikinti šios daržovės ypatingu skoniu ir nauda, maisto ekspertė kviečia išbandyti keletą receptų. Jie, anot B. Baratinskaitės, atskleis visą smidrų žavesį bei unikalumą.
Skonių įvairovė: citrusinė lašiša su smidrais
Reikės: 500 g lašišos filė, 500 g smidrų, 1 valgomojo šaukšto sviesto, 1 citrinos, 1 svogūno, kubelio ekologiško sultinio, 1 valgomojo šaukšto grūdėtų garstyčių, mažo indelio graikiško jogurto, 1 arbatinio šaukštelio medaus, po žiupsnelį druskos, juodųjų pipirų ir muskato.
Lašišą pasūdykite ir pabarstykite pipirais. Tuomet griežinėliais supjaustykite citriną, o graikišką jogurtą sumaišykite su garstyčiomis ir medumi. Smidrus nupilkite verdančiu vandeniu, nuvarvinkite. Tada smulkiai supjaustytą svogūną pakepinkite svieste, sudėkite smidrus, supilkite sultinį, pagardinkite muskatais ir 4 minutes patroškinkite. Imkite kepimo rankovę, vieną galą užriškite, paskleiskite viduje smidrų troškinį, sudėkite ant jo citriną ir lašišą, užpilkite graikiško jogurto mišinį, užriškite kitą plėvelės galą. Padarykite keliose vietose skylutes ir apie 20 minučių kepkite iki 175 laipsnių įkaitintoje orkaitėje.
„Prie šio lašišos ir smidrų troškinio puikiai tinka žaliosios salotos, kurias galima paruošti iš špinatų, bazilikų, gražgarsčių. Tai labai nekaloringas ir gardus patiekalas, kuriame smidrų švelnumas tobulai dera su citrinų rūgštumu. Todėl ši kulinarinė idėja pravers tuomet, kai norisi lengvos bei itin skanios vakarienės“, – pastebi B. Baratinskaitė.
Kepsninių fanams: grilinti smidrai su šonine
Reikės: 8 žaliųjų ir baltųjų smidrų, 16 riekelių šoninės, 150 g parmezano sūrio, žiupsnelio druskos ir juodųjų pipirų, 1 citrinos sulčių.
Smidrus nuplaukite, nupjaukite galiukus, suriškite į ryšulėlį ir įstatykite į puodą su verdančiu vandeniu. Jis turi apsemti tik pusę smidrų stiebų. Pavirkite daržoves 4 minutes, ištraukite. Ant šoninės užberkite sūrio ir ja apsukite smidrus, pabarstykite druska bei pipirais, sudėkite į kepsninę. Šoninei apskrudus iki aukso spalvos, ištraukite, apšlakstykite citrinos sultimis ir ragaukite.
„Tai vasariškas, ypač gardus ir netradicinis patiekalas. Jis gali tapti puikia alternatyva įprastiems kepiniams. Rekomenduočiau šalia paruošti padažą, pavyzdžiui, iš avokadų, fetos sūrio ar prieskoninių žolelių. Toks pagardas išties praturtins puikų šio užkandžio skonį“, – sako B. Baratinskaitė.
Lietuvoje iš tūkstančio gyventojų nuo gripo pasiskiepija vidutiniškai 30 asmenų, Latvijoje - 65, Estijoje – 52 asmenys. Tuo tarpu JAV tūkstančiui gyventojų tenka net 250 pasiskiepijusių, Europoje vidutiniškai – 177.
Kitas faktas
Komentarai