Lietuvių numylėtosios bulvės: faktai, kurių nežinojote

Lietuvių numylėtosios bulvės: faktai, kurių nežinojote

Virtos, keptos, gruzdintos ar net žalios bulvės yra neatsiejama lietuviškos virtuvės dalis. Vis dėlto, apie šias daržoves sklando daugybė prieštaringų įsitikinimų – vieni teigia, kad iš bulvių – jokios naudos, o kiti sako, kad jos yra tikra gamtos dovana. Taigi, kaip yra iš tiesų?

 

Žino ne visi

 

Pasak mitybos specialistų, jei bulvės yra vartojamos saikingai, o dar geriau su lupena, tuomet jos išties gali turėti nemažai naudingų savybių. Štai keletas jų:

  • Šviežiose bulvėse yra vitaminų E, B, C ir D, taip pat – folio rūgšties.
  • Bulvių vartojimas gerina medžiagų apykaitą.
  • Bulvės padeda sergant virškinamojo trakto ligomis (gastritu, dvylikapirštės žarnos opaligės ar padidėjus rūgštingumui).
  • Dėl sudėtyje esančio kalio, pasižymi diuretiniu poveikiu (t.y. varo šlapimą).
  • Šviežiai spaustos bulvių sultys malšina galvos skausmą.
  • Padeda nuo vidurių užkietėjimo.
  • Kosmetinė veido kaukė iš žalios tarkuotos bulvės pasižymi jauninamuoju poveikiu ir užkerta kelią ankstyvųjų raukšlių atsiradimui.

 

Atkreipkite dėmesį

 

Valgant bulves, labai svarbu atkreipti dėmesį į tai su kuo jos valgomos. Jei mėgstate sūrio, grietinės ar kepintų svogūnų padažus, vertėtų bulves jais gardinti saikingai.

 

Kitas svarbus aspektas – nepamirškite, kad keptos bulvės pasižymi daug didesniu kaloringumu, be to kepant ant jų lieka trans riebalų, kurie yra kenksmingi sveikatai. Verčiau rinkitės virtas, orkaitėje ar ant laužo keptas bulves arba bulvių košę.

 

Kaip paruošti skanią bulvių košę?

 

  • Pridėkite riebalų. Ne vienas virtuvės šefas sako, kad bulvių košės sėkmės paslaptis slypi riebaluose. Jie siūlo į bulvių košę įdėti sviesto, grietinėlės, sūrio ar majonezo.
  • Pasūdykite. be druskos bulvės yra blankesnio skonio. Taip pat nesūdytas bulves sunkiau sutrinti.
  • Naudokite grūstuvą, o ne maišytuvą. Virtuvės šefai pataria trinant bulves atsisakyti elektrinių maišytuvų. Geriausia bulves trinti su bulvių grūstuvu, bet svarbu nepertrinti.
  • Pridėkite saldžia daržovę. Tam, kad bulvių košė buvo saldesnė, kai kurie pataria pridėti virtų morkų.

Komentarai