Sausmedžio uogos: dėl kokių savybių jos laikomos supermaistu?

Sausmedžio uogos: dėl kokių savybių jos laikomos supermaistu?
Sausmedžio uogos, StepanPopov | Shutterstock

Kasmet vertingiausio maisto – supermaisto – sąrašus papildo vis nauji žmonių sveikatai palankūs augaliniai produktai. Vienas iš jų – sausmedžio uogos.

 

Šios uogos yra saldžiarūgščio skonio, pailgos formos ir tiek skoniu, tiek ir išvaizda kiek primena mėlynes, tačiau yra kur kas naudingesnės sveikatai net ir už pastarąsias.

 

Sausmedžio uogos puikiai tinka ne tik kaip užkandis: iš jų galima virti uogienes, dėti šių uogų į kokteilius, glotnučius bei desertus, spausti sultis, gaminti sirupus ir t. t.

 

Už kokias vertingąsias savybes sausmedžio uogas vis labiau pamėgsta ir lietuviai?

 

Sausmedis – koks tai augalas?

 

Sausmedis (lot. Lonicera caerulea) yra kilęs iš šaltesnių Europos (Rytų Sibiro), Azijos ir Šiaurės Amerikos regionų. Sausmedžio krūmas, kiek panašus į mėlynių ar bruknių, tačiau didesnis, užauga iki maždaug 1,2–1,8 m aukščio. Žiedai – smulkūs, gelsvos spalvos, piltuvėlio formos. Po žydėjimo per kelias dienas pailgos žalios uogos virsta violetinėmis. Krūmas ir pačios uogos yra gana atsparios šalčiui.

 

Kaip sodinti ir auginti sausmedį Lietuvoje?

 

Sausmedis puikiai tinka auginti Lietuvoje ir pradeda gan sparčiai populiarėti. Augintojai ypač džiaugiasi ankstyvu uogų derėjimu - sausmedis uogas ima brandinti jau 2-3 metais po pasodinimo. Tai vienos pirmųjų šiltojo sezono uogų, kurias galima valgyti jau gegužės pabaigoje. 

 

Lietuvoje populiariausios šios sausmedžio veislės: Amfora, Vostorg, Bakčarskaja, Duet, Honeybee. Rekomenduojama iškart sodinti 2-3 skirtingų veislių krūmus - dėl kryžminio apdulkinimo derlius bus itin geras. 

 

Sausmedis mėgsta lengvą, derlingą, drėgną, bet neužmirkstančią dirvą (būtent todėl sausmedžiui netiks molinga, sunkiai drenuojama žemė). 

 

Sausmedžiui reikėtų parinkti atviresnę, šviesią, saulėtą vietą, nes paunksmėje augantis augalas ne tik brandins mažiau uogų, bet ir jos bus smulkesnės, ne tokios saldžios, gali net būti kiek kartokos. 

 

Sausmedį geriausia sodinti ankstyvą pavasarį arba rudenį, dar iki šalnų ir didelių šalčių, t.y. maždaug iki spalio vidurio. Tarp krūmų reikėtų išlaikyti apie 1 - 1,5 m atstumą, o jei sausmedžiai sodinami eilėmis, tuomet tarp eilių reikėtų palikti 2 m atstumą. Į sodinimui iškastas duobes vertėtų įpilti komposto ar perpuvusio mėšlo, o po sodinimo - palaistyti. 

 

Sausmedžiams nereikia ypatingos priežiūros, tačiau jeigu uogų nokimo metu, t.y. gegužės menėsį, trūksta lietaus, vertėtų krūmelius palaistyti. Sausra mažina sausmedžio uogų kiekį ir dydį, jos subręsta ne tokios skanios.  

 

Sausmedžio uogų nauda sveikatai

 

Sausmedžio uogose gausu kalcio, fosforo, kalio, fenolio rūgšties ir geležies. Jose 2 kartus daugiau vitamino A ir 4 kartus daugiau vitamino C nei mėlynėse. Antocianinų – tam tikros rūšies antioksidantų – kiekiu sausmedžio uogos vėlgi gerokai lenkia mėlynes, šilkmedžių uogas, juoduosius serbentus ir gervuoges. Antocianinai yra mėlynos ir raudonos spalvos vaisiuose, uogose, kelių rūšių daržovėse aptinkami augalų pigmentai, turintys antioksidacinių, uždegimus slopinančių, neuroprotekcinių bei širdies ir kraujagyslių sistemą puoselėjančių savybių.

 

Tyrimais patvirtina sausmedžio uogų nauda:

  • Imuniteto stiprinimas. Sausmedžio uogos taip pat stiprina imuninę sistemą, tad puikiai tinka avitaminozės varginamiems žmonėms. Jos gali padėti apsisaugoti nuo dažniausių ligų, susijusių su prastai funkcionuojančiu imunitetu.
  • Apsauga nuo uždegimų, infekcijų. Sausmedžio uogose gausu polifenolių ir antocianinų, turinčių priešuždegiminių savybių ir galinčių padėti išvengti tam tikrų ligų, pavyzdžiui, gingvito ar reumatoidinio artrito, taip pat ir su jomis kovoti. Taip pat šios uogos mažina šlapimo takų infekcijų riziką – neleidžia bakterijoms prisitvirtinti prie šlapimo pūslės sienelių.
  • Akių sveikata. Antocianinai padeda pagerinti kraujotaką tinklainės kapiliaruose, kovoti su geltonosios dėmės degeneracija, katarakta, sergančiuosius diabetu gali apsaugoti nuo retinopatijos (oftalmologinės ligos).
  • Širdies ir kraujagyslių sistemos apsauga. Antocianinai atkuria pažeistus baltymus kraujagyslių sienelėse ir gerina kraujotaką, taigi, subalansuojamas kraujospūdis. Sausmedžio uogose taip pat gausu cholorogeno rūgšties, padedančios kontroliuoti kraujospūdį, tad iš dalies mažėja ir infarkto rizika.
  • Teigiamas poveikis odai. Vitaminas C, kurio sausmedžio uogose itin gausu, padeda kovoti su ankstyvuoju odos senėjimu, išvengti saulės spindulių daromos žalos ir skatina žaizdų gijimą.
  • Teigiamas poveikis virškinimui. Sausmedžio uogose esančios maistinės skaidulos padeda geriau virškinti maistą, greičiau pajusti sotumo jausmą, skatina reguliarų tuštinimąsi, palaiko sveiką žarnyno mikrobiomą.
  • Mažesnė onkologinių susirgimų rizika. Sausmedžio uogos padeda kovoti su laisvaisiais radikalais, o kartu ir padeda išvengti įvairių vėžio formų (ypač gaubtinės žarnos vėžio).
  • Teigiamas poveikis diabetu sergančių žmonių sveikatai. Antocianinai teigiamai veikia insulino ir gliukozės jautrumą. Tiesa, sergantiesiems diabetu valgyti sausmedžio uogų reikėtų saikingai, nes jose yra natūralių cukrų, taip pat galinčių paveikti gliukozės kiekį kraujyje. Be to, sausmedžių krūmų žievė taip pat padeda kontroliuoti insulino kiekį ir palengvina diabeto simptomus.

 

Sausmedžio uogų mitybinė vertė

 

100 g sausmedžio uogų yra apie 50 kcal. Pateikiame maisto medžiagų sausmedžio uogose išklotinę:

Maistingumo deklaracija Kiekis 100 g
Baltymai 1,5 g

Riebalai:

Sotieji

Nesotieji

Polinesotieji

 

0,02 g

0,06 g

0,12 g

Angliavandeliai 9,9 g
Cukrus 3 g
Skaidulinės medžiagos 6,2 g

 

Vitaminai ir mineralinės medžiagos sausmedžio uogose:

Vitaminas/ mikroelementas Kiekis 100 g
Vitaminas C 33 mg
Vitaminas A 55 TV arba ~ 16 mcg
Vitaminas K 19,3 mcg
Vitaminas E 1,1 mg
Vitaminas B1 0,1 mg
Vitaminas B2 0,02 mg
Vitaminas B3 0,3 mg
Vitaminas B5 0,2 mg
Vitaminas B6 0,1 mg
Vitaminas B9 (folio rūgštis) 6 mcg
Geležis 0,6 mg
Kalcis 30 mg
Kalis 160 mg
Magnis 15 mg
Fosforas 18 mg
Cinkas 0,2 mg

 

Kaip panaudoti sausmedžio uogas?

 

Sausmedžio uogos yra universaliai panaudojamos: jos tinka ne tik desertams, bet ir salotoms, padažams, gali praturtinti įvairių patiekalų skonį. Uogas galima valgyti šviežias bei termiškai apdorotas.

 

Sausmedžio uogos vartojamos ne tik siekiant sustiprinti sveikatą, papildyti kasdienį racioną vertingu produktu, bet ir plačiai vertinamos tradicinės bei šiuolaikinės medicinos šalininkų.

 

Tradicinės medicinos šalininkai sausmedžio uogas tikriausiai dėl didelių vitaminų C ir A kiekių vartojo peršalimui ir akių ligoms gydyti. Pastaruoju metu ir toliau tiriama galima sausmedžių uogų nauda, taip pat jų antioksidacinės savybės, galinčios daryti teigiamą įtaką lėtinių ligų prevencijai ir gydymui.

 

Šias uogas galima laikyti šaldytuve iki 1 sav., taip pat kaip ir daugelį kitų uogų, pastarąsias taip pat galima šaldyti – jos nepraras maistinių savybių.

Komentarai

Ar žinote, kad...

Vidutiniškai suaugęs žmogus turi apie 100 milijardų smegenų ląstelių, iš kurių apie 85000 prarandame kasdien. Jei visas savo smegenų ląsteles sujungtume į siūlą, jo užtektų nuo čia iki saulės ir atgal..

Kitas faktas