Šis tas apie naudingus maisto produktus (I dalis)

Šis tas apie naudingus maisto produktus (I dalis)

Šie produktai itin naudingi mūsų organizmui. Jeigu juos vartosite nedideliais kiekiais ir reguliariai, ženkliai pagerės savijauta, tapsite lieknesni ir ilgiau gyvensite.

Česnakai. Jie tokie naudingi, kad labai dažnai išskiriami iš daržovių grupės kaip savarankiškas produktas. Juose yra daugiau kaip 70 aktyviųjų medžiagų, stiprinančių  širdį. Pati žinomiausia – alicinas. Jei česnakus vartosite reguliariai, jis sumažins kraujospūdį 15–30 vienetų.

Alicinas taip pat labai efektyvus kovoje su infekcijomis ir bakterijomis. Pastebėta, kad tie, kurie česnakus valgo kasdien, 2–3 kartus rečiau suserga peršalimo ligomis. Kai kurie duomenys rodo, kad vos viena skiltelėė per dieną ketvirtadaliu sumažina trombų atsiradimo riziką.

Kad česnakas būtų dar naudingesnis, prieš vartojimą jį rekomenduojama nulupti ir palaikyti ore apie pusvalandį. Geriausia jį naudoti marinuojant mėsą ir žuvį, taip pat salotoms ir antriesiems patiekalams.

Kartusis šokoladas. Dietologai jį labai vertina dėl polifenolių gausos. Šie antioksidantai gerina širdies ir kraujagyslių sistemos veiklą, mažina cholesterolio lygį.

Per dieną reikėtų suvalgyti bent 60 g karčiojo šokolado. Polifenoliai normalizuoja arterinį kraujospūdį ir 20 % sumažina širdies ir kraujagyslių ligų atsiradimo riziką. Naudingas gali būti netgi šokolado kvapas – jis slopina apetitą ir stiprina imunitetą.

Komentarai

Ar žinote, kad...

JAV specialistai teigia, kad gripas gali kelti daug didesnį pavojų negu raupai ar juodligė – jie nustatė, kad esama ryšio tarp gripo ir mirtinų infarkto atvejų, ir tvirtina, jog su gripu susijusių mirčių esama keturis kartus daugiau, negu iki šiol teigta.

Kitas faktas