Bazilikas (lot. Ocimum basilicum) – viena iš populiariausių ir universaliausių žolelių pasaulyje, pelniusi garbingą vietą ne tik virtuvėje, bet ir liaudies medicinoje. Bazilikai ypač vertinami dėl malonaus aromato ir skonio bei ryškiai žalios spalvos, tačiau jie taip pat pasižymi gausybe naudingų savybių, teigiamai veikiančių žmogaus organizmą. Ši kvapnioji žolelė slepia galingą gydomąjį potencialą – bazilikų sudėtyje gausu antioksidantų, priešuždegiminių medžiagų ir vitaminų, stiprinančių imuninę sistemą.
Bazilikai turi daug biologiškai aktyvių medžiagų, kurios ir lemia jų teikiamą naudą žmogaus sveikatai:
Bazilikai yra šilumą mėgstantys vienmečiai augalai, dažnai auginami dėl savo kvapnių lapų, naudojamų kulinarijoje.
Bazilikus, jeigu norite juos išsidaiginti ar auginti viduje, rekomenduojama sėti kovo–balandžio mėnesiais. Jeigu bazilikus norite auginti lauke, reikėtų palaukti, kol žemė įšils - bazilikus tiesiai į lauko lysvę galima sėti gegužės pabaigoje ar birželio pradžioje. Bazilikų sėklos geriausiai dygsta ir daigeliai sparčiausiai auga, jei oro temperatūra yra ~20–25 °C. Sėklos sudygsta per 5–10 dienų.
Bazilikai mėgsta šviesą ir šilumą, tad juos auginkite atviroje vietoje, kad jų nenustelbtų kiti augalai. Namuose bazilikai geriausiai jausis ant pietinės palangės.
Bazilikams labiausiai tinka derlingas ir purus, gerą drenažą turintis dirvožemis.
Bazilikai mėgsta reguliarų laistymą ir šiek tiek drėgną žemę, tačiau labai svarbu jų neperlaistyti ir nepilti vandens tiesiai ant lapelių - tai gali pabloginti jų išvaizdą, lemti lapelių geltonavimą ir paskatinti grybelines ligas.
Bazilikų nebūtina tręšti, tačiau, jeigu matote, kad augalas sumenko ir įtariate, kad jam gali trūkti maisto medžiagų, vieną kartą kas 2-3 savaites patręškite skystomis, organinėmis trąšomis. Bazilikų (ir kitų prieskoninių žolelių) nerekomenduojama tręšti azoto trąšomis - tiesa, kad azotas paskatins aktyvesnį ir didesnių lapų augimą, tačiau jie užaugs silpnesnio skonio ir aromato.
Nuskinkite žiedus, jei jie pradeda formuotis, nes žiedus krauti ėmęs augalas jiems skiria visą savo energiją, tad lapų augimas sulėtėja.
Bazilikams užaugus skinkite ne apatinius lapelius, o augalo viršūnes - tai paskatins šakojimąsi ir augalas bus vešlesnis. Tačiau svarbu nepersistengti ir vienu metu nukirpti ne daugiau nei 1/3 augalo.
Bazilikus galima naudoti šviežius arba džiovintus - jų dedama į salotas, sriubas, padažus ir kt. Šviežių bazilikų nereikėtų ilgai termiškai apdoroti ir karštus patiekalus jais rekomenduojama gardinti gamybos pabaigoje, nes ilgiau verdant jie praranda skonį ir aromatą.
Namuose taip pat nesudėtinga pasiruošti bazilikų aliejų. Šviežius baziliko lapelius užpilkite alyvuogių aliejumi ir palaikykite tamsioje vietoje bent 1 savaitę. Kvapnų aliejų galima naudoti salotoms, makaronų patiekalams, picoms, kepsniams gardinti.
Iš šviežių arba džiovintų lapelių galima plikyti bazilikų arbatą, kuri ypač naudinga esant skrandžio skausmams, pilvo pūtimui ir kitiems virškinimo sutrikimams, kamuojant gerklės skausmui, peršalimo ligoms ar jei burnoje yra žaizdelių, opelių. Šviežius ar džiovintus baziliko lapelius tereikia užplikyti verdančiu vandeniu ir palaukti 5-10 min.
Liaudies medicinoje bazilikų nuovirai naudojami gerklės ir burnos ertmės skalavimui, žaizdų ir nudegimų valymui, spuoguotos, sudirgusios ar vabzdžių sugeltos odos raminimui, gydomosioms vonioms, mažinančioms raumenų skausmą ir įtampą. Nuovirui šviežius ar džiovintus lapelius reikėtų užpilti šaltu vandeniu, užvirti ir virti 5-7 min., atvėsinti iki kambario temperatūros ir naudoti pagal poreikį.
Iš bazilikų, medaus ir citrinos sulčių galite pasiruošti skanų mišinuką imuniteto stiprinimui ir virškinimo gerinimui. Sumaišykite 1 šaukštą medaus su 1 šaukšteliu citrinos sulčių ir 1 šaukšteliu smulkintų, šviežių baziliko lapelių. Paruoštą mišinuką laikykite sandariame inde, šaldytuve, geriausia jį suvartoti per 48 val., tačiau jis išliks geras iki 3-5 dienų.
Mišinuką reikėtų vartoti vieną kartą per dieną, po 1 šaukštelį, lėtai sukramtant ar palaikant burnoje bei užsigeriant stikline šilto vandens. Po 10-14 dienų vartojimo kurso reikėtų daryti bent 2 savaičių pertrauką.
Aromaterapijoje, masažams ir liaudies medicinoje taip pat naudojamas bazilikų eterinis aliejus. Jis pasižymi atpalaiduojančiu, raminančiu, kvėpavimą gilinančiu ir gerinančiu poveikiu.
Maisto gardinimui bazilikus naudoti visiškai saugu, puodelis arbatos taip pat nepakenks, tačiau tam tikrais atvejais bazilikų reikėtų vengti arba vartoti atsargiai, ypač didesniais kiekiais ar gydomaisiais tikslais (pvz., kaip nuovirą, arbatą ar eterinį aliejų).
Bazilikų nerekomenduojama vartoti:
Komentarai (1)