5 maisto produktai, skystinantys kraują

5 maisto produktai, skystinantys kraują
Malta ir šviežia ciberžolė, Nungning20 | Shutterstock

Kraujo savybė – krešėjimas, mus apsaugo susižeidus, kad nenukraujuotume. Visgi pasitaiko atvejų, kuomet žmogaus kraujas yra per tirštas ir jame gali susidaryti pavojingi gyvybei krešuliai. Laimei, prevenciškai, kad išvengtume kraujo krešulių, visuomet galime vartoti natūralius maisto produktus, kurie skystina kraują.

 

Kodėl sutirštėja kraujas?

 

Padidėjusį kraujo krešumą, t.y. „tirštą kraują“ lemia įvairios priežastys, pavyzdžiui, paveldimumas (dažniausiai polinkį į padidėjusį kraujo krešumą lemia V Leideno faktoriaus mutacija), onkologinės ligos, autoimuninės ligos, nėštumas, chirurginės operacijos ir kt.

 

Kraujui sutirštėjus žmogus ilgą laiką gali nejusti jokių simptomų, tačiau gali pasireikšti patinimas, skausmas ar šiluma vienoje kojoje (gali rodyti giliųjų venų trombozę), dusulys, krūtinės skausmas, kosulys su krauju (gali rodyti plaučių emboliją), be priežasties atsirandančios mėlynės ar kraujavimai.

 

Plačiau skaitykite: Svaigsta galva ir trūksta energijos? Tai gali reikšti sutirštėjusį kraują

 

Kraują skystinantys maisto produktai

 

Sutrištėjus kraujui gydytojas gali rekomenduoti vartoti vaistus, tačiau gyvenimo būdo ir mitybos korekcija taip pat svarbi ir galinti duoti gerų rezultatų.

 

Sutirštėjus kraujui svarbu užtikrinti fizinį aktyvumą, gerti pakankamai vandens, o taip pat valgyti daugiau kraują natūraliai skystinančių produktų:

  • Ciberžolė. Ciberžolė yra prieskonis, suteikiantis patiekalams geltoną spalvą, be to, jis jau seniai naudojamas kaip vaistas liaudies medicinoje. Remiantis tyrimais, viena iš pagrindinių ciberžolės veikliųjų medžiagų – kurkuminas, veikia kaip antikoaguliantas – cheminė medžiaga, stabdanti kraujo krešėjimą, todėl padedanti išvengti krešulių susidarymo.
  • Imbieras. Imbiere yra nemažai salicilato – natūralios cheminės medžiagos, randamos daugelyje augalų. Acetilsalicilo rūgštis, sintetiškai gaunama iš salicilato ir paprastai vadinama aspirinu, gali padėti išvengti insulto ir širdies priepuolio. Maistas, turintis sudėtyje didelį kiekį salicilato, pavyzdžiui: imbieras, avokadas, čili pipirai ir vyšnios, taip pat gali neleisti kraujui per daug sutirštėti.
  • Cinamonas. Cinamono sudėtyje yra gausu kurkumino, kuris skystina kraują. Šis prieskonis taip pat gali sumažinti kraujospūdį ir palengvinti artrito bei kitų uždegiminių ligų simptomus.
  • Kajeno pipirai. Kajeno pipirai turi galingą kraują skystinantį poveikį dėl didelio salicilatų kiekio. Jie gali būti vartojami švieži arba sumalami ir sudžiovinami kaip prieskonis maistui. Kajeno pipirai taip pat gali sumažinti kraujospūdį ir pagerinti kraujotaką.
  • Produktai, kuriuose gausu vitamino E. Atlikti tyrimai parodė, kad vitaminas E yra lengvas antikoaguliantas, kuris skystina kraują. Vitamino E gausu šiuose produktuose: augaliniuose aliejuose, riešutuose – migdoluose, žemės riešutuose, lazdyno riešutuose, saulėgrąžų sėklose, žaliose lapinėse daržovėse – špinatuose, brokolyje.

Komentarai

Ar žinote, kad...

Vienas britų žurnalas yra paskelbęs atlikto eksperimento duomenis, kurio metu nustatyta, kad moteris, gyvenusi 50 metų santuokoje su knarkiančiu vyru, praranda 4-erius metus miego.

Kitas faktas