Kokių vitaminų trūksta rudenį ir žiemą?

Kokių vitaminų trūksta rudenį ir žiemą?
Lėkštė moliūgų sriubos, Elena Eryomenko | Shutterstock

Šaltuoju sezonu daugeliui norisi dažniau būti namuose ir valgyti sotų, bet ne itin sveiką maistą. Netinkamai maitinantis, mažiau judant ir stokojant saulės šviesos organizmui gali trūkti itin svarbių maistinių medžiagų, o dėl to kyla pavojus sveikatai: gali nusilpti imuninė sistema, išsivystyti anemija, širdies ligos, osteoporozė.


 
Kokių vitaminų trūksta šaltuoju metų laiku?

 

Vitaminas D. Didžiajai daugumai Lietuvos ir kitų labiau šiaurę nutolusių šalių gyventojams trūksta vitamino D. Vitamino D trūkumas siejamas su silpnesne imunine sistema, o taip pat gali lemti autoimunines ligas, I tipo diabetą, vėžį, širdies ligas, astmą, alergijas, silpnesnius kaulus ir net depresiją.

Maisto produktai, kuriuose yra vitamino D: riebi žuvis, pavyzdžiui, skumbrė, lašiša ir silkė, taip pat kiaušiniai, raudona mėsa, jogurtas. Tačiau „susirinkti“ reikiamą vitamino D kiekį vien iš maisto gali būti sudėtinga, tad rekomenduojama atlikti tyrimus ir vitaminą D vartoti papildomai.  

 

Vitaminas C. Šis vitaminas, visų pirma, svarbus imuninei sistemai, o taip pat jis gali padėti apsisaugoti nuo vėžio ir širdies ligų, jis dalyvauja augimo ir atsinaujinimo procesuose kūno audiniuose, kauluose.

Maisto produktai, kuriuose yra vitamino C: citrusiniai vaisiai, kiviai, spanguolės, kopūstai, burokėliai, pastarnokai, saldžiosios bulvės ir kt.

 

Cinkas. Valgykite daug cinko turinčius maisto produktus, kad sustiprintumėte imuninę sistemą, palaikytumėte normalią DNR sintezę, reprodukciją ir vaisingumą, gerą virškinimą, sveikus plaukus, odą ir nagus.

Maisto produktai, kuriuose yra cinko: raudona mėsa (pvz., kiauliena, jautiena ir aviena), riešutai, grūdai, jūros gėrybės.

 

Antioksidantai. Kita maistinė medžiaga, kurios mums reikia ištisus metus, o ypatingai trūksta šaltuoju sezonu ir jam pasibaigus - antioksidantai. Jie apsaugo kūno ląsteles nuo laisvųjų radikalų daromos žalos, kurią sukelia teršalai ir toksinai. Antioksidantai taip pat padeda apsaugoti imuninę sistemą.

Maisto produktai, kuriuose gausu antioksidantų: žalioji arbata, obuoliai, burokėliai, juodasis šokoladas, svogūnai, saldžiosios bulvės ir granatai.

 

Vitaminas E. Vitaminas E yra galingas antioksidantas, kuris saugo ląsteles nuo pažeidimų, neutralizuodamas laisvuosius radikalus. Jis svarbus imuninei sistemai, odos ir akių sveikatai, padeda palaikyti kraujo krešėjimą ir nervų sistemos funkcijas. Be to, vitaminas E dalyvauja ląstelių regeneracijoje ir gali padėti mažinti uždegimą organizme, todėl yra būtinas bendrai sveikatai ir ilgaamžiškumui.

Maisto produktai, kuriuose yra vitamino E: kopūstai, augaliniai aliejai, riešutai, tamsūs lapiniai žalumynai, visų rūšių moliūgai.

 

Kalis. Kalis palaiko tinkamą širdies veiklą ir padeda sumažinti kraujospūdį. Tai taip pat yra elektrolitas, kuris padeda ląstelėms išlaikyti skysčių pusiausvyrą. Be to, šis mikroelementas padeda sumažinti raumenų spazmus, palaiko kraujyje rūgščių ir šarmų pusiausvyrą, apsaugo nuo inkstų akmenų susidarymo ir padeda išvengti kojų mėšlungio.

Maisto produktai, kuriuose yra kalio: bananai, citrusiniai vaisiai, moliūgai, raudona mėsa, bulvės, burokėliai, ropės, pastarnokai, lapiniai kopūstai ir pankoliai.

Komentarai

Ar žinote, kad...

Jeigu skauda gerklę, smulkiai supjaustykite svogūną ir užpilkite cukrumi. Po kelių valandų perkoškite ir gerkite po šaukštelį. Citrinos sultys, pasaldintos medumi,- geriausias vaistas užkimus.

Kitas faktas