Jeigu nuolat be jokios aiškios priežasties jaučiatės pavargę ir nusilpę – jums gali būti anemija, dar kitaip žinoma kaip mažakraujystė. Raudonųjų kraujo kūnelių gamybą galima paskatinti, į savo mitybos racioną įtraukus daugiau maisto produktų, turinčių geležies, vario, vitamino A, B grupės vitaminų.
Maisto produktai, padedantys įveikti mažakraujystę
Kraujodaros procesams, anemijos gydymui ir prevencija yra svarbios šios 5 maisto medžiagos:
- Geležis. Vartojant maisto produktus, kuriuose yra geležies, gali pagerėti raudonųjų kraujo kūnelių gamyba. Daugiausiai geležies yra:
- raudonoje mėsoje, pavyzdžiui, jautienoje;
- gyvūnų organų mėsoje, pavyzdžiui, inkstuose ir kepenyse;
- tamsiose, lapinėse daržovėse, tokiose kaip: špinatai ir lapiniai kopūstai;
- džiovintose vaisiuose: slyvose ir razinose;
- ankštinėse daržovėse;
- kiaušinių tryniuose.
- Folio rūgštis (vitaminas B9). Maisto produktai, kuriuose yra daug vitamino B9, yra šie:
- duona ir makaronai (duonoje ir makaronuose esantys miltai dažnai praturtinami folio rūgštimi);
- grūdai;
- tamsios, lapinės, žalios daržovės, tokios kaip: špinatai ir lapiniai kopūstai;
- pupelės;
- lęšiai;
- žirniai;
- avinžirniai;
- riešutai ir saulėgrąžos.
- Vitaminas B12. Maisto produktai, kuriuose yra šio vitamino:
- raudona mėsa, pavyzdžiui, jautiena;
- žuvis;
- pieno produktai, tokie kaip: pienas ir sūris;
- kiaušiniai.
- Varis. Varis gali padėti efektyviau įsisavinti geležį, kuri yra būtina kraujodaros procesams. Maistas, kuriame yra daug vario:
- naminių paukščių mėsa: vištiena, antiena;
- vėžiagyviai;
- kepenys;
- pupelės;
- vyšnios;
- riešutai.
- Vitaminas A. Retinolis, dar kitaip žinomas kaip vitaminas A, taip pat palaiko raudonųjų kraujo kūnelių gamybą. Maisto produktai, kuriuose gausu vitamino A, yra šie:
- tamsios, lapinės žalios daržovės, tokios kaip: špinatai ir lapiniai kopūstai;
- saldžiosios bulvės;
- moliūgas;
- morkos;
- raudonos paprikos;
- vaisiai, tokie kaip: arbūzas, greipfrutas ir melionas.
Komentarai