8 česnako teikiamos naudos sveikatai

8 česnako teikiamos naudos sveikatai
Česnakai, Jana Kollarova | Shutterstock

Česnakai auginami daugelyje pasaulio vietų ir yra populiarus ingredientas įvairių virtuvių patiekaluose dėl stipraus kvapo ir gardaus skonio. Jau nuo senovės česnakai buvo naudojami kaip priemonė ir sveikatai gerinti. Jų gydomąsias savybes ir naudojimo būdus dokumentavo daugelis senųjų civilizacijų, įskaitant: egiptiečius, babiloniečius, graikus, romėnus ir kinus.

 

Mokslininkai pabrėžia, kad daugiausiai naudos sveikatai suteikia sieros junginiai, susidarantys susmulkinant, sutraiškant ar sukramtant česnako skiltelę, tačiau jie išlieka aktyvūs labai trumpai, todėl norint sustiprinti sveikatą česnaką reikėtų valgyti iškart po susmulkinimo ir termiškai neapdorojus.

 

Kokią naudą česnakas teikia organizmui?

 

1. Česnakai stiprina imuninę sistemą

 

Česnakai nuo seno vartojami kaip natūralus imunitetą stiprinantis augalas. Juose esantis alicinas – aktyvus sieros junginys – pasižymi stipriu antimikrobiniu ir antivirusiniu poveikiu. Jis padeda organizmui efektyviau kovoti su peršalimo virusais, gripo sukėlėjais bei kitomis infekcijomis.

 

Tyrimai rodo, kad žmonės, reguliariai vartojantys česnakus, rečiau serga peršalimu, o susirgę – greičiau pasveiksta. Be to, česnakai stimuliuoja baltųjų kraujo kūnelių veiklą, kurie yra pagrindinė organizmo gynybos linija prieš infekcijas.

 

2. Česnakai mažina kraujospūdį

 

Aukštas kraujospūdis yra viena dažniausių širdies ligų priežasčių. Česnakuose esančios veikliosios medžiagos plečia kraujagysles ir gerina kraujotaką, todėl mažėja kraujospūdis.

 

Reguliarus česnakų vartojimas (ypač žalių arba didesnę veikliųjų medžiagų koncentraciją turinčių česnakų ekstraktų kapsulių) gali sumažinti sistolinį kraujospūdį 10–15 mmHg.

 

3. Česnakai mažina blogąjį cholesterolį

 

Česnakai padeda reguliuoti lipidų apykaitą: jie mažina blogojo (LDL) cholesterolio ir trigliceridų kiekį, tuo pačiu gali šiek tiek padidinti gerojo (HDL) cholesterolio lygį.

 

Šis poveikis ypač svarbus siekiant sumažinti aterosklerozės riziką. Tyrimai rodo, kad česnako papildai, vartojami 6–12 savaičių, gali reikšmingai pagerinti cholesterolio rodiklius.

 

4. Česnakai skystina kraują

 

Česnakai pasižymi natūraliu antikoaguliaciniu (kraują skystinančiu) poveikiu. Jie slopina trombocitų „sulipimą“, dėl to sumažėja kraujo krešulių susidarymo tikimybė.

 

Tai padeda išvengti širdies priepuolių, insulto ir venų trombozės. Tačiau žmonėms, vartojantiems kraują skystinančius vaistus (pvz., varfariną ar aspiriną), česnakus (o ypač česnakų preparatus) reikėtų vartoti atsargiai – jų poveikis gali sustiprėti.

 

5. Česnakai yra stiprus antioksidantas

 

Česnakuose yra gausu antioksidantų, kurie neutralizuoja laisvuosius radikalus ir apsaugo ląsteles nuo oksidacinio streso.

 

Oksidacinis stresas siejamas su senėjimo procesais, širdies, kepenų ir net onkologinėmis ligomis. Česnakų vartojimas ilgainiui gali padėti lėtinti šiuos procesus bei palaikyti visų ląstelių sveikatą. Kai kurie tyrimai rodo, kad česnakų ekstraktai padeda sumažinti oksidacinius pažeidimus sergant cukriniu diabetu ar nutukimu.

 

6. Česnakai saugo nuo virusinių ir bakterinių ligų

 

Česnakai yra natūralus antibiotikas. Alicinas ir kiti sieros junginiai naikina daugelį bakterijų – net kai kurias atsparias kitiems antibiotikams.

 

Be to, česnakai pasižymi antivirusiniu ir priešgrybeliniu poveikiu, todėl gali padėti kovoti su įvairiais susirgimais. Dėl šių savybių česnakai labai plačiai vartojami liaudies medicinoje.

 

7. Česnakai gerina virškinimą ir žarnyno sveikatą

 

Česnakai stimuliuoja skrandžio sulčių ir fermentų išsiskyrimą, todėl pagerėja virškinimas ir maistinių medžiagų įsisavinimas.

 

Be to, jie veikia kaip natūralus prebiotikas, skatinantis naudingųjų bakterijų dauginimąsi žarnyne. Tai padeda palaikyti sveiką mikrobiotą, mažina pilvo pūtimą ir virškinimo sutrikimus.

 

8. Česnakai palaiko smegenų sveikatą

 

Dėl antioksidacinio ir priešuždegiminio poveikio česnakai gali apsaugoti nervų ląsteles nuo žalos, kurią sukelia oksidacinis stresas ir senėjimas.

 

Moksliniai tyrimai rodo, kad česnakų vartojimas gali pagerinti atmintį, dėmesio koncentraciją ir net sumažinti Alzheimerio bei demencijos riziką. Kai kurie česnakų junginiai skatina kraujo tekėjimą į smegenis, o tai pagerina deguonies ir maistinių medžiagų tiekimą neuronams.

Komentarai

Ar žinote, kad...

Tyrimais nustatyta, miego metu knarkia net 40 proc. suaugusiųjų. Įvairios statistikos pateikia skirtingus duomenis, tačiau viena – neginčijama, knarkiančių vyrų yra du ar net tris kartus daugiau nei moterų.

Kitas faktas