Balkšvųjų gysločių sėklų luobelės – tai itin naudingų maistinių skaidulų rūšis. Gyslotis, kaip ir kitos skaidulos, per plonąjį žarnyną praeina beveik nesuskaidytas, organizmas jo neabsorbuoja: sėklų luobelės sugeria vandenį ir virsta klampiu junginiu.
Jos veiksmingos kenčiantiems ir nuo vidurių užkietėjimo, ir nuo viduriavimo, taip pat padeda sureguliuoti cukraus ir cholesterolio kiekį kraujyje, kraujospūdį, numesti svorio, stiprina širdį bei teikia kitų naudų.
Kas yra balkšvieji gysločiai ir kuo ypatingos jų sėklų luobelės?
Iš gysločio (lot. Plantago ovata) – plačiai Viduržemio jūros, Rytų regionuose auginamos vienmetės žolės – gaunamos sėklos, kurios mechaniškai apdorojomos atskiriant jų luobeles.
Žmonės gyslotį vartoja kaip maisto papildą. Galima įsigyti sėklų luobelių, jų miltelių, kapsulių ir kitų gaminių. Taip pat gysločių sėklų luobelėmis praturtinami tam tikri produktai, pavyzdžiui, pusryčių dribsniai ar kepiniai.

Balkšvųjų gysločių laukas, Thana Ram | Shutterstock
Balkšvųjų gysločių sėklų luobelių nauda
Gysločių sėklų luobelės sveikatai teikia įvairialypę naudą:
- Palengvina vidurių užkietėjimą. Gyslotis veikia kaip vidurius laisvinanti priemonė. Pirmiausia sėklų luobelės susimaišo su iš dalies suvirškintu maistu, kuris iš skrandžio patenka į plonąją žarną. Vėliau šis augalinis preparatas padeda įsisavinti vandenį, todėl padidėja išmatų tūris, jos tampa minkštesnės, drėgnesnės. Vidurių užkietėjimas tampa nebe tokia opi problema.
- Padeda gydyti viduriavimą. Tyrimų duomenimis, gysločių sėklų luobelės taip pat gali sumažinti ir viduriavimą. Jos sutvirtina skystas išmatas, sulėtina jų judėjimą storąja žarna.
- Padeda kontroliuoti cukraus kiekį kraujyje. Balkšvųjų gysločių sėklų luobelės gali daryti teigiamą įtaką cukraus kiekiui kraujyje. Jose aptinkamos skaidulos gali sulėtinti gliukozės įsisavinimą ir padėti palaikyti stabilų cukraus kiekį kraujyje. Vieno 2018 m. atlikto tyrimo metu antrojo tipo cukriniu diabetu sergantys ir vidurių užkietėjimo varginami pacientai 2 kartus per dieną valgė po porciją sausainių, kurių sudėtyje buvo po 10 g gysločių sėklų luobelių, o kiti – sausainius be jų. Nustatyta, kad maistas su šių sėklų luobelėmis šiek tiek laisino vidurius, padėjo reguliuoti svorį, cukraus bei cholesterolio kiekį kraujyje.
- Suteikia sotumo jausmą. Skaidulos, esančios gysločių sėklų luobelėse, jungiasi ir sudaro klampius junginius, ilgiau lieka žarnyne, tad po valgio ilgiau jaučiamės sotūs. Kitame moksliniame tyrime nustatyta, kad vartojant 10,2 g gysločių sėklų luobelių prieš pusryčius ir pietus ženkliai sumažėjo alkis, noras valgyti, padidėjo sotumo jausmas.
- Padeda kontroliuoti svorį. Vartojant balkšvųjų gysločių luobelių, gali sumažėti bendras suvartojamo maisto kiekis, taigi, luobelės labai vertingos metant svorį ir norint atsikratyti įpročio nuolat persivalgyti. Tiesa, kol kas dar trūksta tyrimų, kuriuose pagrindžiamas gysločio poveikis svoriui, kūno masės indeksui ar juosmens apimčiai.
- Padeda sumažinti blogojo cholesterolio kiekį. Skaidulos, kurioms priskiriamos ir balkšvųjų gysločių sėklų luobelės, virškinimo procese jungiasi prie cholesterolio, tad organizmas jį pašalina dar prieš patenkant į kraujotakos sistemą. Ilgainiui sumažėja ir bendras cholesterolio kiekis kraujyje.
- Stiprina širdį. Širdžiai naudingos visų rūšių skaidulos. Apskritai maistinės skaidulos gali sumažinti širdies ligų, insulto, antrojo tipo cukrinio diabeto ir nutukimo riziką. O vandenyje tirpios skaidulos, kurioms priskiriamos ir balkšvųjų gysločių sėklų luobelės, gali padėti sumažinti trigliceridų kiekį kraujyje, kraujospūdį, širdies ligų riziką, taip pat šis produktas naudingas hipertenzija sergantiems žmonėms.
- Veikia kaip prebiotikai. Prebiotikai yra nevirškinami junginiai (maisto komponentai), maitinantys gerąsias žarnyno bakterijas ir skatinantys jų augimą. Mokslininkai mano, kad balkšvųjų gysločių sėklų luobelės pasižymi prebiotiniu poveikiu. Ir nors sėklos yra iš dalies atsparios fermentacijai, žarnyno bakterijos gali fermentuoti dalį skaidulų. Fermentacijos metu gali gamintis trumpos grandinės riebalų rūgštys, tarp jų – ir butiratas. Pastarosios palaiko gerą žarnyno ir širdies sveikatą, imuninę sistemą ir mažina uždegimus.
Balkšvųjų gysločių sėklų luobelių šalutinis poveikis
Atvejai, kai vartojant balkšvųjų gysločių sėklų luobeles pasireiškė šalutinis poveikis – labai reti, tačiau įmanomi:
- Gyslotis gali sulėtinti kai kurių vaistų absorbciją, todėl gydytojai dažnai rekomenduoja šių skaidulų nevartoti kartu su vaistais.
- Vartojant gysločio produktus gali pasireikšti alerginės reakcijos – vėmimas, odos niežulys, sutrikti kvėpavimas, tad pastebėjus neįprastus simptomus reikėtų nebevartoti šio augalinio produkto.
Kaip vartoti balkšvųjų gysločių sėklų luobeles?
Įprasta vienkartinė šio produkto dozė – 5–10 g. Gyslotį reikėtų vartoti bent kartą per dieną valgio metu, užsigeriant vandeniu, taip pat svarbu visą dieną reguliariai gurkšnoti vandenį.
Jei gyslotį vartosite kaip vidurius laisvinantį / išmatas minkštinantį vaistą, tuomet įprasta dozė yra 5 g 3 kartus per dieną, užsigeriant stikline vandens. Jei organizmas gyslotį toleruoja gerai, dozę galima palaipsniui didinti.
Dažniausiai patarimai, kaip dozuoti gyslotį, pateikiami ant konkretaus produkto pakuotės, taip pat galite vadovautis specialistų patarimais.
Galite įsigyti ne tik gysločio miltelių, bet ir kapsulių. Iš esmės tarp jų didelio skirtumo nėra.
Gysločių sėklų luobelių ir iš jų pagamintų maisto papildų galite įsigyti vaistinėse, sveiko maisto krautuvėlėse ir pan.
Komentarai